Pericolul sarii iodate



Prin Hotararea de Guvern 568/2002, a fost introdusă obligativitatea ca toata sarea din comert sa fie iodata si s-a interzis comercializarea sarii neiodate in magazine alimentare. Desi la vremea respectiva numarul cazurilor de hipotiroidie era de numai 8543, Guvernul motiva aceasta hotarare tocmai in baza "numeroaselor" afectiunilor cauzate de lipsa de iod din alimentatie. In plus prin HG 1904/2006, concentratia de iod din sarea iodata a fost majorata de la 20mg/kg la 30 mg/kg.
Ca urmare a acestei hotarari sarea iodata a ajuns in aproape toate produsele alimentare: produse de panificatie, dulciuri, carne si preparate din carne, produse lactate, etc. Astfel am ajuns cu toti sa consumam aceasta sare iodata indiferent ca avem sau nu afectiuni ale glandei tiroide. Problema o constituie faptul ca acest exces de iod poate fi extrem de periculos pentru persoanele sanatoase, dupa cum afirma numerosi medici si cercetatori din Romania si strainatate.
Datele statistice ale Ministerului Sanatatii din Romania ne spun ca din anul 2002 pana in anul 2006, numarul cazurilor de hipertiroidie s-a dublat ajungand de la 3127 la 6387. In plus, conform Institutului "C.I.Parhon", numarul cazurilor de cancer tiroidian este in continua crestere.
Un pericol suplimentar il reprezinta de asemenea anti aglomerantii din sarea iodata. Este forba de E 535 - ferocianura de sodiu si E 536 - ferocianura de potasiu. Ambele sunt substante toxice care se descompun la atingerea punctului de fierbere. E536 este un aditiv alimentar interzis in unele tari - vezi Anglia - care la peste 100 grade Celsius se descompune cu formarea cianurii de potasiu. Ca o scurta precizare - capsulele folosite de agentii secreti contineau între 100 și 250 mg de cianură de potasiu, având un efect mortal (140 mg) imediat la om.
Din fericire pentru persoanele sanatoase exista inca alternativa achizitionarii sarii neiodate prin intermediul magazinelor de tip Plafar si a farmaciilor. În plus, pentru a diminua efectul nociv al excesului de sare iodata este recomandabilă reducerea consumului de alimente care contin acest ingredient: produse de panificatie, dulciuri, prajituri, conserve, pateuri, mezeluri, samd.

Surse: http://www.cristelageorgescu.ro, http://www.gandul.info, http://gandeste.org, http://ro.wikipedia.org